Loading...

Gerdi süti

Gerdi süti / 2023. március 29., szerda

Medvehagymás pogácsa

 Első medvehagymás recept a blogon. Már évek óta tervezem, hogy elmegyünk medvehagymaszerző útra, de sosem jött össze. Mostanáig. Tavaly a közelben, ismerős utasítása alapján próbáltunk a nyomára bukkanni a Börzsönyben ennek a tavaszi vitaminbombának, sikertelenül. Idén az interenetet hívtam segítségül- túloldalon, Borsosberényből kiindulva vágtunk neki a zöld + jelzésen. Arrafelé nem leltünk a nyomára, visszafelé ugyanott haladva, beletörődve a kudarcba, teljesen véletlenül, a patakparton zöldellő növény közelebbi megtekintése végett letérve az útról, tengernyit találtunk- csak még épp, hogy kezdett a napvilág felé törekedni. A nagyobbakból szedtünk egy jó csokornyit, arra gondolva, hogy visszamegyünk- bár már látom, ebből nem igazán lesz semmi. Majd jövőre. S ha már sikerült szedni belőle, tesztelni is kellett- elsőként pogácsába. Másodikként ugyanazt megismételve, családi kérésre. 

Az első pogácsa két heti hiányzásomra igazolást adó eseményre készült- portfólió védésre érkező vendégeknek, akik, bár a hátam közepére sem kívántam őket, megérdemelték. Nagy kísértést éreztem, hogy hagyjam az egészet, de ha már nekifogtam, befejeztem. Értelme nem sok, ha csak a sok ráfordított szabadidő és a két hetes stressz annak számít. A fáradtságot még mindig rámtelepedve hurcolom magammal, de a "hosszú" tavaszi szünetben talán leteszek belőle valamennyit. 

No de jöjjön már az a pogácsa, ne csak locsogjak.


Hozzávalók:

  • 4 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 kg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 20 dkg zsír
  • 2,5 teáskanál só
  • 2 nagyobb tojás
  • kisebb csokor medvehagyma
  • + 1 tojás lekenni, csipet só
Így készült:
A medvehagymát megmostam, összefogva deszkán felaprítottam.
A tejet megmelegítettem, elkevertem benne a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
A lisztben elvegyítettem a sót, elmozsoltam a margarinnal és a zsírral. Hozzáadtam a tojásokat, a közben felfutott élesztős tejet. Összegyúrtam, majd belevegyítettem a medvehagymát. Megdagasztottam, majd letakarva hagytam egy órányit kelni.
Deszkára borítottam, kinyújtottam, hajtogattam, majd újra kinyújtottam, jó ujjnyi vastagra. Éles késsel bevagdostam a tetejét, majd apró pogácsaszaggatóval kivágtam, tepsibe pakolgattam. 
A csipet sóval felvert tojással lekentem a tetejüket.
190 fokos sütőbe tettem. Addig sültek, míg szép pirosak lettek.
Két nagy tepsivel lett belőle.

Kíváncsi voltam a fogadtatásra, de mindenkinek ízlett, aki kóstolta. Sőt, még egy adagot rendeltek belőle. A maradék levél a fagyasztóba került, valószínűleg az is pogácsában végzi.

Arrafelé indultunk


Aprócska medvehagymák


Hóvirágok társaságában

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: