Húsleves és főtt hús sóskaszósszal
A húslevesben főtt húshoz nagyon jó megoldás valamilyen szósz, és ezzel a második fogás is le van tudva. :-) Most sóskaszószt készítettem, és a levesben főtt hússal, krumplival ettem. :-)
Húsleves:
Hozzávalók:
1,5 kg karaj húsos csontja
1/2 kg sertés lapocka
2 sárgarépa
2 fehérrépa
1 kisebb karalábé
1 kisebb zeller
1 fej hagyma
2 cikk fokhagyma
1 kis krumpli
zeller és petrezselyemzöld
só
szemes bors
ételízesítő
őrölt gyömbér
őrölt szerecsendió
cérnametélt
A karajcsontot és a húst kiáztatom, hogy ne legyen véres, majd hideg vízben, nagy lángra felteszem főni. Amikor felforrt leszedem a tetején összegyűlt habot, takarékra veszem a lángot alatta és belerakom a zöldségeket. Még kb. fél óráig szedegetem róla a habot, addig nem fűszerezem.
Amikor már nem jön fel hab, szép tiszta a leves, belerakom a fűszereket és nagyon lassan, gyöngyözve főzöm. A húslevest sosem szabad vízzel felönteni, számítani kell rá, mennyi vizet fő el, és annyiban feltenni, hogy a kívánt mennyiséget kapjuk.
A cérnametéltet kifőzöm, azzal tálalom a forró levest.
25 dkg sóska(mélyhűtött)
1 ek. vaj, vagy margarin
1 dl tejföl
1 csapott ek. liszt
só
cukor
levesben főtt hús
levesben főtt krumpli
Egy lábosban felmelegítem a vajat, vagy margarin, ráteszem a fagyasztott sóskát, megsózom és kevergetve főzöm addig, amíg kienged, és krémes állaga lesz.
Ekkor a tejfölből, lisztből habarást készítek(turmixgépben szoktam, egy kevés vízzel), a sóskához öntöm, teszek bele ízlés szerint cukrot, jól összeforralom.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: