Loading...

Paprikás krumpli blog

Paprikás krumpli blog / 2024. január 12., péntek

Húsleves és főtt hús sóskaszósszal

 A húslevesben főtt húshoz nagyon jó megoldás valamilyen szósz, és ezzel a második fogás is le van tudva. :-) Most sóskaszószt készítettem, és a levesben főtt hússal, krumplival ettem. :-) 







Húsleves: 

Hozzávalók:

1,5 kg karaj húsos csontja

1/2 kg sertés lapocka  

2 sárgarépa

2 fehérrépa

1 kisebb karalábé

1 kisebb zeller

1 fej hagyma

2 cikk fokhagyma

1 kis krumpli

zeller és petrezselyemzöld

szemes bors

ételízesítő

őrölt gyömbér

őrölt szerecsendió

cérnametélt

A karajcsontot és a húst  kiáztatom, hogy ne legyen véres, majd hideg vízben, nagy lángra  felteszem főni. Amikor felforrt leszedem a tetején összegyűlt habot, takarékra veszem a lángot alatta és belerakom a zöldségeket. Még kb. fél óráig szedegetem róla a habot, addig nem fűszerezem. 

Amikor már nem jön fel hab, szép tiszta a leves, belerakom a fűszereket és nagyon lassan, gyöngyözve főzöm. A húslevest sosem szabad vízzel felönteni, számítani kell rá, mennyi vizet fő el, és annyiban feltenni, hogy a kívánt mennyiséget kapjuk. 

A cérnametéltet kifőzöm, azzal tálalom a forró levest. 


Sóskaszósz: 

Hozzávalók:

25 dkg sóska(mélyhűtött)
1 ek. vaj, vagy margarin
1 dl tejföl
1  csapott ek.  liszt

cukor
levesben főtt hús
levesben főtt krumpli
Egy lábosban felmelegítem a vajat, vagy margarin, ráteszem a fagyasztott sóskát, megsózom és kevergetve főzöm addig, amíg kienged, és krémes állaga lesz. 

Ekkor a tejfölből, lisztből habarást készítek(turmixgépben szoktam, egy kevés vízzel), a sóskához öntöm, teszek bele ízlés szerint cukrot, jól összeforralom. 


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: