Füstölt húsos zöldbableves.
A hétvégén a piacon szép, zsenge zöldbabot sikerült venni, így a feléből egy finom levest főztem. Mivel a hűtőben meglapult egy darab jó húsos füstölt oldalas, így gondoltam azt is belefőzöm, elrontani biztosan nem fogja. (A sógornőm tudott nagyon finom füstölt húsos zöldbablevest főzni, még mindig a számban érzem az ízét.) A leves elkészült, és bizony a füstölt hús igencsak jót tett neki, nagyon finom volt. Persze kerültek bele még zöldségek is, és a tejfölt sem sajnáltam ki.....
Hozzávalók:
30-40 dkg füstölt hús (pl. húsosabb oldalas, füstölt csülök...)
50 dkg zöldbab
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csokor zeller és petrezselyemzöld vegyesen
só (ízlés szerint)
2 tk ételízesítő
2 tk pirospaprika
2 dl tejföl
1/2 ek liszt
3 ek étolaj
1,5-2 l víz
A füstölt húst vágjuk fel ízlés szerinti darabokra. (Én kisebb kockákra vágtam fel.)
A zöldbabot ha friss, akkor daraboljuk fel, amennyiben fagyasztott akkor hagyjuk felengedni.
A zöldségeket pucoljuk meg, majd vékonyan karikázzuk fel. A vöröshagymát, és a fokhagymát szintén pucoljuk meg. A zeller és petrezselyemzöldet mossuk meg, és kössük össze, így a főzés végén könnyen kitudjuk venni a levesből.
Az olajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a felkarikázott zöldségeket, és pároljuk pár percig.
Ezután adjuk hozzá a feldarabolt füstölt húst, keverjük alaposan össze, és pároljuk még pár percig.
Ezután szórjuk meg a liszttel és a pirospaprikával, keverjük alaposan össze, pirítsuk pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel.
Ezután tegyük bele a vöröshagymát, a fokhagymát, az összekötött zöldeket, ízlés szerint sózzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, forraljuk fel, majd vegyük kisebb lángra és főzzük a füstölt húst félpuhára.
Amikor a hús félpuhára főtt, tegyük bele a zöldbabot, és a tejfölt, melyet előtte egy kevés levessel keverjünk simára. (Én a tejfölös levest átszűrve öntöttem bele.)
Amikor a hús is, és a zöldbab is puhára főtt, zárjuk el a gázt, és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor szedjük a levest tányérba, ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, majd úgy kínáljuk.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: