Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2023. június 18., vasárnap

Epres-csokoládés szelet. (cukorbetegeknek)

 


Hétvége lévén, és mivel már régen sütöttem krémes, cukormentes süteményt, a kertben pedig bőségesen terem az eper, így epres-csokoládés szelet készült. Egy kakaós-vajas piskótát sütöttem, majd kétféle mascarponekrémmel, és eperrel töltöttem meg. A tészta sütés közben a vajnak köszönhetően nem száradt ki, finom szaftos maradt, melyhez jól illik a krém és az eper. A sütemény nagyon finom, de azért cukorbetegként csakis mértékkel fogyasszunk belőle....




Tészta hozzávalói 37x38cm-es gáztepsihez:

20 dkg rizsliszt

25 dkg vaj

20 dkg eritrit

5 db tojás (nagy)

5 dkg holland kakaó

1 tk sütőpor

 


A vajat keverjük habosra az eritrittel, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük simára.


 A 4. és 5. tojással egy-egy kanál lisztet is adjunk a keverékhez.




A maradék lisztet keverjük össze a sütőporral és a kakaóval, szitáljuk át, majd adjuk hozzá a tojásos keverékhez, és keverjük simára. (Én állandó keverés mellett kanalaztam hozzá a lisztet, és kevertem simára.)




A gáztepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen kanalazzuk rá a masszát.




Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)




A sütőből kivéve helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen a tésztát, majd húzzuk le róla a sütőpapírt.


 

Krém hozzávalói:

25 dkg mascarpone

10 dkg vaj

15 dkg eritrit

1 tk vaníliaaroma

1 ek holland kakaó

Kell még kb. 50 dkg eper


A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat, az eritritet, és a vaníliaaromát, majd keverjük simára a krémet. (ízlés szerint édesítsük)

Ezután osszuk el kétfelé, majd az egyik fele krémhez keverjük hozzá a kakaót.

Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és szükség szerint a maradék nedvességet papírtörlővel itassuk le. (ha nagyobb eperszemek lennénének, akkor vágjuk félbe)



A teljesen kihűlt tésztát vágjuk két egyforma részre, majd az egyiket helyezzük egy tálcára, és egyenletesen kenjük rá a fehér krémet.

Ezután rakjuk ki az eperszemekkel, majd helyezzük rá a másik tésztalapot. (tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le)

Ezután a kakaós krémet kanalazzuk rá a tésztára, majd tegyük be a hűtőbe pár órára hogy az ízek jól összeérjenek, és könnyen tudjuk majd felszeletelni.

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A vajas piskóta sütés közben nem száradt ki, finom szaftos maradt, melyhez jól illik a kétféle krém, és az eper.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: