Epres-csokoládés szelet. (cukorbetegeknek)
Hétvége lévén, és mivel már régen sütöttem krémes, cukormentes süteményt, a kertben pedig bőségesen terem az eper, így epres-csokoládés szelet készült. Egy kakaós-vajas piskótát sütöttem, majd kétféle mascarponekrémmel, és eperrel töltöttem meg. A tészta sütés közben a vajnak köszönhetően nem száradt ki, finom szaftos maradt, melyhez jól illik a krém és az eper. A sütemény nagyon finom, de azért cukorbetegként csakis mértékkel fogyasszunk belőle....
Tészta hozzávalói 37x38cm-es gáztepsihez:
20 dkg rizsliszt
25 dkg vaj
20 dkg eritrit
5 db tojás (nagy)
5 dkg holland kakaó
1 tk sütőpor
A vajat keverjük habosra az eritrittel, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és mindegyikkel keverjük simára.
A 4. és 5. tojással egy-egy kanál lisztet is adjunk a keverékhez.
A maradék lisztet keverjük össze a sütőporral és a kakaóval, szitáljuk át, majd adjuk hozzá a tojásos keverékhez, és keverjük simára. (Én állandó keverés mellett kanalaztam hozzá a lisztet, és kevertem simára.)
A gáztepsit béleljük ki sütőpapírral, majd egyenletesen kanalazzuk rá a masszát.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük tűpróbáig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 15 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve helyezzük rácsra és hűtsük ki teljesen a tésztát, majd húzzuk le róla a sütőpapírt.
Krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
10 dkg vaj
15 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
1 ek holland kakaó
Kell még kb. 50 dkg eper
A mascarponéhoz adjuk hozzá a puha vajat, az eritritet, és a vaníliaaromát, majd keverjük simára a krémet. (ízlés szerint édesítsük)
Ezután osszuk el kétfelé, majd az egyik fele krémhez keverjük hozzá a kakaót.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, és szükség szerint a maradék nedvességet papírtörlővel itassuk le. (ha nagyobb eperszemek lennénének, akkor vágjuk félbe)
A teljesen kihűlt tésztát vágjuk két egyforma részre, majd az egyiket helyezzük egy tálcára, és egyenletesen kenjük rá a fehér krémet.
Ezután rakjuk ki az eperszemekkel, majd helyezzük rá a másik tésztalapot. (tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le)
Ezután a kakaós krémet kanalazzuk rá a tésztára, majd tegyük be a hűtőbe pár órára hogy az ízek jól összeérjenek, és könnyen tudjuk majd felszeletelni.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a süteményt, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A vajas piskóta sütés közben nem száradt ki, finom szaftos maradt, melyhez jól illik a kétféle krém, és az eper.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: