Epertorta cukorbetegeknek.
Nagyon szeretem a habos-krémes tortákat, melyekbe azért jó ha egy kis gyümölcs is kerül. Ez a torta most éppen ilyen, habos-krémes, és mivel éppen érik az eper, így most az került a krémbe. A piskótát tönkölyliszttel sütöttem, és természetesen a cukrot lecseréltem a tésztában, és a krémben is eritritre, de természetesen ízlés szerint másfajta édesítőt is használhatunk hozzá. Az elkészült torta nagyon finom, és ettem volna egyik szeletet a másik után, de cukorbetegként azért a mértéket be kell hogy tartsam.....
Piskóta hozzávalói 2 db 22 cm-es tortaformához:
12 dkg tönkölybúza finomliszt
12 dkg eritrit
3 db tojás (nagy)
1 tk vaníliaaroma
2 ek forró víz
Az eritritet és a vaníliaaromát tegyük bele a keverőtálba, majd adjuk
hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó
habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
Ezután a lisztet szitáljuk a tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk
össze.
Két 22 cm-es tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd osszuk el a masszát a tortaformákban. (ha szilikonos a forma, akkor zsírozzuk és lisztezzük ki, mielőtt beleöntenénk a tésztát)
Ezután helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb.15 perc
alatt süssük készre a piskótát.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a formában, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki a tésztalapokat mielőtt megtöltenénk.
Tipp:
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egyenletesen kenjük rá a masszát. (kb. 37x33 cm-es gáztepsi) Amikor a piskóta megsült, egy nagyobb sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, majd a sütőből
kivett tésztát, rögtön fordítsuk rá. Ezután óvatosan húzzuk le róla a
sütőpapírt, majd hűtsük ki. A kihűlt tésztából pedig vágjunk ki 2 db 22 cm-es kör alakú tésztalapot. A maradék tésztából, pedig készíthetünk pl. kókuszgolyót.
Epres krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
kb. 15 dkg eritrit
2 tk vaníliaaroma
3 dl Milli habtejszín
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
30-40 dkg eper
A mascarponéhoz adjuk hozzá az eritritet és a vaníliaaromát, majd keverjük habosra.
A habtejszínt verjük fel kemény habbá, és tegyük félre.
Az epret alaposan mossuk meg, csepegtessük le, papírtörlővel töröljük át, hogy ne legyen vizes, majd ízlés szerint daraboljuk fel.
A vizet melegítsük forráspontig, majd adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük hogy teljesen feloldódjon, és éppen csak langyos legyen.
Ezután öntsük a mascarponekrémhez, és alaposan keverjük össze.
Ezután apránként, keverjük hozzá a keményre felvert tejszínhabot, majd adjuk hozzá a feldarabolt epret, és óvatosan keverjük össze.
A tortaformát béleljük ki sütőpapírral, helyezzük bele az egyik piskótalapot, majd egyenletesen kanalazzuk rá az epres krémet.
Ezután helyezzük rá a másik piskótalapot, tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le, majd tegyük be a hűtőbe pár órára (vagy egész éjszakára) hogy a krém megdermedjen, és szépen tudjuk majd szeletelni.
Tálalás előtt vegyük ki a tortát a hűtőből, ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel, és díszítsük eperrel. Ezután ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. A piskóta a tönkölyliszttel könnyű és finom, melyhez jól illik az epres-habos krém.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: