Cukrok- az étel édes oldala répacukron innen és túl
Ha azt mondom, cukor, szinte biztosan a sima, bolti kristálycukor ugrik be neked elsőre, pedig az édesítők tárháza ennél jóval több és sokoldalúbb. Az biztos, hogy rengeteg emberernek a cukor a boldogság egyik forrása, és bár mennyiségeket enni belőle nem egészséges, az ember szervezetének az életben maradáshoz is szüksége van rá, ha nem is végeláthatatlan számú gombóc fagyi és tábla csoki formájában.
Cukornak hívjuk a monoszacharidokat, azaz egyszerű cukrokat, például glükózt, fruktózt vagy galaktózt. Villámgyors energialökést adnak a szervezetnek, a vércukor szintet is az egyszerű cukrok nyomják fel a leggyorsabban, így ha szellemileg vagy testileg nagyon lemerültél, egész kis mennyiség is pillanatok alatt helyre tud billenteni. Cukrok a diszacharidok, azaz összetett cukrok is, a kristálycukor glükóz & fruktóz keveréke, a tejcukor, azaz laktóz, a galaktóz és glükóz keveréke. Az összetett cukrok lassabban, kevésbé, de tartósabban emelik a vércukor szintet, hiszen nem azonnal dolgozza őket fel a szervezet, hanem először egyszerű cukrokká bontja le. Cukrok még a poliszachaidok is, melyek sok monoszacharid összekapcsolódásából épülnek fel. Ilyen poliszacharid például a keményítő. A cukor egyfajta szénhidrát, mely gyors energiával látja el a szervezetet. Megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben, tejben és számos egyéb ételben, természetes formájában. Ha azonban édesíteni akarsz vele, valamilyen koncentrátumra lesz szükséged, s ehhez számos cukorféléből válogathatsz.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: