Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2024. december 15., vasárnap

Bejgli mogyorós és mákos töltelékkel cukorbetegeknek.

 


Advent harmadik vasárnapjához érkeztünk, így ma megsütöttem az ünnepre szánt, cukormentes bejglit, melyet én is megtudok enni. Karácsonykor elmaradhatatlan a bejgli, melyet eddig mindig finomliszttel, és cukros töltelékkel készítettem el. Most viszont változtatnom kellett a recepten, hogy cukorbetegként is megtudjam enni. Volt ugyan elképzelésem hogy tönkölyliszttel fogom megsütni, ha sikerül úgyis jó, ha meg nem akkor tovább kell ötletelnem. Persze azért kicsit utána is néztem a mentes receptek között, és végül elkészült a cukormentes bejgli, mogyorós és mákos töltelékkel. Igaz sütés közben azért itt-ott megrepedt, de ez az ízén mit sem változtatott, és nagyon finom mindkettő.


Meghitt, várakozással teli Advent vasárnapot kívánok Mindenkinek!


Itt még repedés mentesen mielőtt elindult szolizni a sütőbe!


Tészta hozzávalói 2 rúdhoz:

17 dkg tönkölybúza finomliszt

5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

2,5 dkg barna rizsliszt

15 dkg tejföl

1,5 dkg eritrit

1 ek étolaj

1 db tojás

1/2 cs sütőpor

csipet só

1 tojás a bejglik lekenéséhez


A liszteket tegyük egy tálba, majd keverjük össze egy csipet sóval, az eritrittel, és a sütőporral.

Ezután csináljunk a közepébe egy mélyedést, tegyük bele a tejfölt, az étolajat, és az egész tojást, keverjük össze, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. (ha szükséges akkor még egy kevés lisztet adjunk hozzá, de ne legyen se lágy, sem pedig kemény a tészta)

Ezután osszuk el két egyenlő részre, formázzuk gombóccá, majd csomagoljuk folpack fóliába és tegyük be 1-2 órára a hűtőbe.

Közben készítsük elő a töltelékeket.


Sütés közben itt-ott megrepedt, de ettől még nagyon finom!


Mogyorós töltelék hozzávalói:

20 dkg darált török mogyoró (v. dió)

kb. 0.5 dl tej

5 dkg eritrit

1 kk vaníliaaroma

1/2 citrom reszelt héja

3 dkg mazsola (el is hagyható)


A mogyoróhoz adjuk hozzá az eritritet, a reszelt citromhéjat és a mazsolát.

A tejet melegítsük forráspontig, majd keverjük hozzá a vaníliaaromát, és öntsük a mogyorós keverékhez.

Ezután keverjük össze, és hagyjuk hűlni. (ha kissé száraznak találnánk a tölteléket, egy pici tejet még keverhetünk hozzá.

Vegyük ki a hűtőből az egyik tésztagombócot, nyújtsuk ki vékonyra, majd egyenletesen kenjük rá a tölteléket.

Ezután hajtsuk be a két szélét, hogy sütés közben a töltelék ne tudjon kifolyni, majd nem túl szorosan tekerjük fel a tésztát.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le tojássárgával.



Mákos töltelék hozzávalói:

15 dkg darált mák

0.5 dl tej

4 ek eritrit

1/2 citrom reszelt héja

1 kk vaníliaaroma

6 dkg diabetikus lekvár


A mákhoz adjuk hozzá az eritritet, a reszelt citromhéjat, a vaníliaaromát, és a lekvárt.

A tejet melegítsük forráspontig, majd öntsük rá a mákra.

Ezután keverjük össze, és hagyjuk hűlni. (ha kissé száraznak találnánk a tölteléket, egy pici tejet még keverhetünk hozzá.

Vegyük ki a hűtőből a másik tésztagombócot, nyújtsuk ki vékonyra, majd egyenletesen kenjük rá a tölteléket.

Ezután hajtsuk be a két szélét, hogy sütés közben a töltelék ne tudjon kifolyni, majd nem túl szorosan tekerjük fel a tésztát.

Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük le tojássárgával.

Ezután tegyük hideg helyre hogy a tojássárga rászáradjon.

A tojásfehérjét villával kissé verjük fel, majd szintén kenjük le vele a bejgliket, és hagyjuk megszáradni.



Amikor a tojás megszáradt a tésztán, egy hurkapálcikával több helyen mélyen szurkáljuk meg. (koppanásig szúrjuk bele a hurkapálcikát)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd alsó-felső sütésnél 40-45 percig süssük, hogy szép aranybarna legyen a bejgli.

A sütőből kivéve a tepsin hagyjuk kihűlni mielőtt felszeletelnénk.



Az elkészült bejglit ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Ízlés szerint másfajta töltelékkel is készíthetjük. Nekem éppen volt darált mogyoró, így dió helyett az került a töltelékbe, de legközelebb dióval készítem majd.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: