Loading...

Paprikás krumpli blog

Paprikás krumpli blog / 2025. január 10., péntek

Bagolyszem karácsonyra

Egyik sütemény a bagolyszem volt karácsonykor nálunk. Nagyon finom sütemény, az egész család szereti. :-) 




Hozzávalók: 
Tészta:
35 dkg liszt
25 dkg vaj, vagy margarin
5 dkg porcukor
1 vaníliás cukor
1 ek. tejföl
3 tojás sárgája
Töltelék:
3 tojás fehérje
15 dkg cukor
15 dkg darált dió
1 üveg meggybefőtt 
A lisztet elmorzsolom a vajjal, vagy margarinnal, hozzáadom a cukrokat és a tojássárgákkal, a tejföllel összegyúrom. Ez egy nagyon finom, omlós tészta lesz. Hűtőben pihentetem  fél órát.


Ezután 3 egyenlő részre osztom, kinyújtom négyzet alakúra, úgy, hogy a  hossza egy nagy gáztepsi hosszúsága legyen(kb. 35 cm), a rövidebb oldala pedig kb. 20 cm. Ezután mindkét hosszabbik oldalát kirakom jól lecsepegtetett meggyel és egymás felé elkezdem feltekerni a meggyre a tésztát. Kb. 3-4 cm helyet hagyok a két tekerés között, ebbe a résbe kerül a diós hab.

A tésztarudakat sütőpapírral bélel tepsibe helyezem. 

A tojásfehérjéket felverem a cukorral, jó keményre és fényesre, majd belekeverem a darált diót. A hab egyharmadát az első tészta közepére halmazom, így járok el a másik két adag tésztával is. A három rúd pont elfér egymás mellett a tepsiben. 

Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten sütöm, kb. 20-25 perc alatt megsül. A diós hab mire megsül felül ropogós, alul finom krémes lesz. Amikor kihűlt  kb. 2-3 cm-es szeletekre vágom, meg lehet szórni porcukorral is.

Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: