Almás-mákos rakott tészta cukorbetegeknek.
A napokban a Mindmegette.hu oldalon szembe jött velem az "almás-mákos rakott tészta" és olyan guszta volt, hogy rögtön eldöntöttem, hogy cukormentes változatra átalakítva elkészítem. A metélt tészta így teljes kiőrlésű lett, cukor helyett pedig eritritet használtam, de ízlés szerint másfajta édesítővel is készülhet. Összeállítás után ment a sütőbe, ahol jól összesültek az ízek, de a tészta nem száradt ki, finom szaftos maradt. Tálaláskor poreritrittel szórtam meg, és saját házi eperlekvárral jóízűen fogyasztottam belőle.....
Hozzávalók:
1 db savanykás alma
15 dkg teljes kiőrlésű széles metélt
2 db tojás
10 dkg eritrit
1 tk vaníliaaroma
3 dkg vaj
1/2 citrom leve és héja
1/2 kk őrölt fahéj
0,5 dl tejföl
csipet só
10 dkg darált mák
A formában lévő tészta lekenéshez:
2-3 ek tejföl
1/2 ek eritrit
1 kk vaníliaaroma
A tésztát enyhén sós vízbe főzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük le, szűrjük és csepegtessük le.
A tojások sárgájához adjuk hozzá az eritritet, a vaníliaaromát, a puha vajat, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét, az őrölt fahéjat, és egy csipet sót, majd keverjük habosra.
Ezután reszeljük hozzá az almát, adjuk hozzá a darált mákot, és keverjük össze.
A tojásfehérjét egy csipet sóval, és egy teáskanál eritrittel verjük fel kemény habbá.
Ezután a tojáshabot óvatosan keverjük össze a masszával, arra figyelve hogy ne nagyon törjön.
Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és szintén, óvatosan keverjük, forgassuk össze.
A sütőformát kenjük ki vajjal, és szórjuk meg teljes kiőrlésű zsemlemorzsával, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát.
A tejfölt keverjük simára az eritrittel és a vaníliaaromával, majd egyenletesen kenjük rá a formában lévő tésztára.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50 percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg poreritrittel.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Én diabetikus házi eperlekvárral tálaltam, és nagyon jól illett hozzá.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: