Loading...

Gizi-receptjei

Gizi-receptjei / 2025. március 4., kedd

Almás-mákos rakott tészta.

 


Mákos tésztát ritkán készítek, nem is tudom hogy miért, mert szeretjük.... Az ősszel a Mindmegette.hu oldalon találtam rá erre a sütőben készült receptre, akkor el is mentettem, majd cukormentes változatban el is készült. A napokban azon gondolkodtam, hogy milyen tésztát is készítsek ebédre, mert már régen volt tészta, amikor eszembe jutott, hogy milyen finom is volt az almás-mákos. Így aztán nekiálltam tésztát gyúrni, majd összeállítás után ment a sütőbe, ahol jól összesültek az ízek, de a tészta nem száradt ki, hanem finom szaftos maradt.

 

 

Hozzávalók:

1 db édes alma

15 dkg széles metélt

2 db tojás

10 dkg porcukor

1 db vaníliás cukor

3 dkg vaj

1/2 citrom leve és héja

1/2 kk őrölt fahéj

0,5 dl tejföl

csipet só

10 dkg darált mák 


A formában lévő tészta lekenéshez:

2-3 ek tejföl

1 ek porcukor

1 db vaníliás cukor



A tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd hideg vízzel öblítsük le, szűrjük és csepegtessük le.

A
tojások sárgájához adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a puha
vajat, a tejfölt, a citrom reszelt héját és levét, az őrölt fahéjat, és
egy csipet sót, majd keverjük habosra.

Ezután reszeljük hozzá az almát, adjuk hozzá a darált mákot, és keverjük össze.

A tojásfehérjét egy csipet sóval, és egy teáskanál kristálycukorral verjük fel kemény habbá.

Ezután a tojáshabot óvatosan keverjük össze a masszával, arra figyelve hogy ne nagyon törjön.

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és szintén, óvatosan keverjük, forgassuk össze. 

A sütőformát kenjük ki vajjal, és szórjuk meg zsemlemorzsával, majd egyenletesen öntsük bele a tésztát.

A tejfölt keverjük simára a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd egyenletesen kenjük rá a formában lévő tésztára.

Helyezzük
be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 45-50
percig. (Én légkeverésnél 170 fokon, 45 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve, hagyjuk hűlni, majd ízlés szerint szórjuk meg porcukorral.

 


Tálalás
előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk. Én házi szilvalekvárral tálaltam, és nagyon jól illett hozzá.


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: