Loading...

Juditka konyhája

Juditka konyhája / 2024. március 24., vasárnap

~ VANÍLIÁS SZÉLFORGÓKALÁCS ~





 »HOZZÁVALÓK«
- 60 dkg liszt, 1 tasak instant élesztő ( vagy 25 g friss )
- csipet só, 3 ek porcukor, 1 tk vaníliakivonat
- 50 ml étolaj, 1 tojás, 1 dl natur joghurt, 1 tk cukor
- kb 2 , 5  dl langyos tej
- 10 dkg lágy vaj 
tetejére :
- 1 tojás, tetszőleges magvak ( fekete szezám / szezámmag )

  • Az élesztőt 1 dl tej és a cukor keverékében felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, elvegyítjük benne a sót, a porcukrot, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vaníliát, a tojást, a joghurtot, a tejet és alaposan kidagasztjuk.
  • A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük, ezután a tésztából lecsípünk egy 150 g - os darabot és félretesszük, a többit 4 részre osztjuk. 
  • A 4 tésztarészt kigömbölyítjük és 15 perc pihentetés után mindegyiket 30 cm - es átmérőjű kör alakúra nyújtjuk, majd egy sütőpapíron egymásra heyezzük úgy, hogy a lapokat vajjal lekenjük. ( a tetejét már nem kell kenni ) és áttesszük a papírral együtt egy nagy gáztepsire. 
  • Ezután a tészta közepét egy kisebb pohárral benyomjuk és a pohár benyomatától fogva a tésztát egy pizzavágókéssel 8 cikkre vágjuk, majd megfogjuk a tésztacikk egyik  felső sarkát és lehatjuk  alura a szemben levő oldalra. Fogunk egy pálcikát és a képen látható módon belenyomjuk a tésztába, hogy a széle kissé kiforduljon, majd a tésztacsúcsot oldalra elhatjuk. Így teszünk a többi tésztacikkel is. 
  • A tészta közepét lekenjük tojással, a megmaradt tésztát kigömbölyítjük és középre helyezzük, majd lekenjük az egészet tojással és tetszőlegesen megszórjuk magvakkal. A kalács köré vajjal kikent tortakarikát  helyezünk és 60 perc kelesztés után, 180 °C - on  szép pirosra sütjük. 


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: