~ EPRES - RÓZSAVIZES PISKÓTATEKERCS ~
Piskóta :
- 5 tojás, 12 dkg porcukor, 50 ml tej
- csipet só, 1 / 2 kk sütőpor, 9 dkg liszt
- 3 - 4 ek rózsavíz - a locsoláshoz
töltelék :
- kb 25 - 30 dkg eper ( nálam mélyhűtött ) vagy kész eperlekvár
- pár csepp citromlé, kb 4 ek cukor, 1 ek rózsavíz
- 1 / 4 tasak 3 : 1 - ben Dzsemfix
díszítés :
- porcukor, kandírozott rózsaszirom
- Az epret egy lábasba tesszük és addig melegítjük amíg a szemek kiolvadnak, ezután egy botmixerrel pürésítjük, majd hozzákeverjük a citromlét, a cukrot és kb 10 percig főzzük. Ezután hozzászórjuk a dzsemfix - et és nagy lángon, állandó kevergetés mellett még 3 - 4 percig forraljuk, végül hozzákeverjük a rózsavizet.
- * Ha lekvárt használunk, akkor keverjük hozzá a rózsavizet.
- A piskótához a sütőt 180 °C - ra melegítjük, egy nagy gáztepsibe sütőpapírt fektetünk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat 5 dkg cukorral fehéredésig verjük, majd hozzákeverjük a tejet és a sütőporos lisztet.
- A tojásfehérjét a sóval habosra verjük, majd két részletben hozzáadagoljuk a cukrot és tovább keverve kemény habbá verjük, ezután kevés habbal lazítjuk a tojássárgás masszát és laza mozdulatokkal összeforgatjuk a többi tojáshabbal,
- A masszát a tepsibe simítjuk és kb 18 - 20 perc alatt megsütjük. ( a sütőt ne nyissuk ki a sütés alatt ! ) Ha a piskóta megsült késsel fellazítjuk a széleket és egy tiszta konyhára borítjuk, lehúzzuk róla a papírt és a konyharuhával együtt feltekerjük.
- A kihűlt piskótát kitekerjük, meglocsoljuk rózsavízzel, elkenjük rajta a lekvárt és visszatekerjük. Sütőpapírba csomagoljuk és 2 - 3 órán át hűtőbe tesszük.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: