Levendulaszörp készítése egyszerűen, friss levendulavirágokból
Drága Barátnőm!
Egy éve készítettem el életem első levendulaszörpjét ami a családunk nagy kedvence lett. Év közben szárított levendulából is megpróbáltam, de sajnos nem sok köze volt a friss levendulavirág szörphöz.
Idén már nagyon vártam, hogy végre elkezdhessem szüretelni a levendulabokrokat a kertünkben és újra neki kezdhessek a levendulaszörp készítésnek. Azt már jó előre kigondoltam, hogy idén minimum dupla adag levendulavirágból készül majd a szörp, de annyi levendulavirág lett a kertünkben, hogy végül egy 7 literes lábost 3/4-ig megtöltöttem levendulavirágokkal.
Nem morzsolgattam le a virágokat, csak a fejüket vágtam bele a lábosba. Élvezet volt csinálni, mert a konyhát csodás levendulaillat lengte körbe.
A tetejére rákarikáztam fél kiló citromot, de szigorúan csak olyat, aminek a héja nem kezelt. Én idáig csak az Aldiban találtam ilyet, aminek a csomagolására rá van írva, hogy a héj emberi fogyasztásra alkalmas.
Más citrommal nem is próbálkozom, mert nem mérget akarok készíteni, ( a legtöbb citrom héját mérgező vegyületekkel kezelik) hanem egy finom, illatos levendulaszörpöt, amit az egész család szívesen fogyaszt. Miután rákarikáztam a citromokat annyi hideg vizet öntöttem a lábosba, hogy teljesen elfedje, majd lefedve, 1 napra a hűvös kamrába tettem. Másnap amikor elővettem, már láthatóan szép színe volt, ami csak fokozódott a citromsav hozzáadása után.
LEVENDULASZÖRP HOZZÁVALÓK:
1 kg citrom
egy 3/4 lábosnyi levendulavirág
2 teáskanál citromsav
5 liter víz
2,5 kg cukor
Utána a kezemmel alaposan átnyomkodtam az elegyet és egy szűrő segítségével kiszedtem a citromot és a levendulavirágokat a vízből. Átszűrtem a levet egy sűrű szűrőn, 2 x is, hogy szép tiszta levet kapjak, majd kevergetés közben hozzáadtam a citromsavat és a cukrot is. Hozzáfacsartam még fél kiló citrom levét, ( azt is átszűrtem ) mert mi kicsit fanyarabban szeretjük, de akár el is lehet hagyni aki édesebb ízeket kedveli.
Utána tiszta, csírátlanított üvegekbe töltöttem és a befőzőautomatában 90 C-fokon, 30 percig főztem.
El is készült, így 1 évig is eláll a kamrában. Arra kell figyelni, hogy felbontás után hűtőben kell tárolni, mert nincs benne semmiféle tartósítószer.
Legközelebb, ha meglátogatsz, adok neked egy üveggel, hogy a te családod is megkóstolhassa. Gyere mihamarabb!
Szeretettel ölellek,
Megtalálsz még a Facebookon, és az instagram oldalamon is. vagy iratkozz fel a blog jobb felső sarkában az új bejegyzéseimre.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: