Loading...

Drága Barátnőm!

Drága Barátnőm! / 2019. július 29., hétfő

Levendulaszörp készítése egyszerűen, friss levendulavirágokból

Drága Barátnőm!



Egy éve készítettem el életem első levendulaszörpjét ami a családunk nagy kedvence lett. Év közben szárított levendulából is megpróbáltam, de sajnos nem sok köze volt a friss levendulavirág szörphöz. 


levendulaszorp_01.jpg



Idén már nagyon vártam, hogy végre elkezdhessem szüretelni a levendulabokrokat a kertünkben és újra neki kezdhessek a levendulaszörp készítésnek. Azt már jó előre kigondoltam, hogy idén minimum dupla adag levendulavirágból készül majd a szörp, de annyi levendulavirág lett a kertünkben, hogy végül egy 7 literes lábost 3/4-ig megtöltöttem levendulavirágokkal.


levendulaviragok.jpg


Nem morzsolgattam le a virágokat, csak a fejüket vágtam bele a lábosba. Élvezet volt csinálni, mert a konyhát csodás levendulaillat lengte körbe.


 


levendulacitrom.jpg


A tetejére rákarikáztam fél kiló citromot, de szigorúan csak olyat, aminek a héja nem kezelt. Én idáig csak az Aldiban találtam ilyet, aminek a csomagolására rá van írva, hogy a héj emberi fogyasztásra alkalmas.


citrom.jpg


Más citrommal nem is próbálkozom, mert nem mérget akarok készíteni,  ( a legtöbb citrom héját mérgező vegyületekkel kezelik) hanem egy finom, illatos levendulaszörpöt, amit az egész család szívesen fogyaszt.  Miután rákarikáztam a citromokat annyi hideg vizet öntöttem a lábosba, hogy teljesen elfedje, majd lefedve, 1 napra a hűvös kamrába tettem. Másnap amikor elővettem, már láthatóan szép színe volt, ami csak fokozódott a citromsav hozzáadása után.  


 





















 


 LEVENDULASZÖRP HOZZÁVALÓK:


 




  • 1 kg  citrom




  • egy 3/4 lábosnyi levendulavirág




  • 2 teáskanál citromsav




  • 5 liter víz




  • 2,5 kg cukor  




 


Utána a kezemmel alaposan átnyomkodtam az elegyet és egy szűrő segítségével kiszedtem a citromot és a levendulavirágokat a vízből. Átszűrtem a levet egy sűrű szűrőn,  2 x is, hogy szép tiszta levet kapjak, majd kevergetés közben hozzáadtam a citromsavat és a cukrot is. Hozzáfacsartam még fél kiló citrom levét, ( azt is átszűrtem ) mert mi kicsit fanyarabban szeretjük, de akár el is lehet hagyni aki édesebb ízeket kedveli.   


szorp_levendula.jpg


Utána tiszta, csírátlanított üvegekbe töltöttem és a befőzőautomatában 90 C-fokon, 30 percig  főztem.


befozoautomata.jpg



El is készült, így 1 évig is eláll a kamrában.  Arra kell  figyelni, hogy felbontás után hűtőben kell tárolni,   mert nincs benne semmiféle tartósítószer.


 


levendulaszorp_2.jpg


Legközelebb, ha meglátogatsz, adok neked egy üveggel, hogy a  te családod is megkóstolhassa. Gyere mihamarabb! 


Szeretettel ölellek,



 


 






Megtalálsz még a Facebookon, és az instagram oldalamon is. vagy iratkozz fel a blog jobb felső sarkában az új bejegyzéseimre. 



 




insta_go.jpg



 




  




 


 


Tovább az eredeti oldalra!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: