Annyira szerencsésnek mondhatom magam, mert a kertünkben van két hatalmas bodzabokor. Nagyon szeretem, mert tavasszal elkényeztet minket az illatos virágaival, ami napokon keresztül illatozik, hogy ne tudjak neki ellenállni. Pár virágot idén is leszedtem belőlük és szörpöt készítettem belőle.
A többi virágból nyár végére piros bodzabogyók lesznek, így majd abból is tudok gyümölcslevet készíteni. Ha a bogyókat nem szedem le időben, akkor csodálatos madarak érkeznek hozzánk, akik hangos éneklés és csivitelés közepette lakmároznak a kertünkben, meghálálva a finom falatokat.
De maradjuk a szörpnél, leírom az én, családi receptem.
Hozzávalók:
- 25 db tenyérnyi bodzavirág
- 3 db bio citrom (Nagyon fontos, hogy bio vagy kezeletlen citromot használjuk, különben a citrom héjáról méreganyagok kerülnek a szörpünkbe, amit nem szeretnénk.)
- 2,5 liter hideg víz
- 1/2 kg nádcukor
Egy fazékba beleöntöm a vizet és beleteszem a bodzavirágokat. Rákarikázok 1 nagy biocitromot és legalább 24 órára a kamrába ( vagy hűvös helyre) teszem. Másnap alaposan átnyomkodom a bodzavirágokat a lében majd még belefacsarom 2 egész citrom levét. A lábosból átszűröm a levet, majd alaposan elkeverem a nádcukorral, míg a szörp teljesen homogén lesz.
Természetesen kristálycukrot is lehet hozzá használni, de mi a nádcukrot szeretjük, mert finom, karamelles az íze és szép aranybarna lesz tőle a szörp színe.
Nem teszek bele sem szalicilt, sem, citromsavat, csak hűtőbe teszem. Így is eláll 1-2 hétig, addigra pedig el is fogy ez a kis mennyiség.
Utána majd levendulából készítek szörpöt, már szép dundik a bimbói, így hamarosan kezdődhet a levendulaszüret. Tnyleg, nem is kérdeztem még tőled, te ittál már levendula szörpöt? Szereted?
Szeretettel ölellek!
További inspirációkért kövesd a Facebook, Instagram illetve a Pinterest oldalam, amiket itt tudsz elérni, vagy iratkozz fel a blog jobb felső sarkában az új bejegyzéseimre.
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: