Ha valami merészebbet ennél: a legjobb kortárs és progresszív konyhák
A Dining Guide Top100 Étteremkalauz évről évre kiemelkedő figyelmet szentel a magyar gasztronómiai színtér legjobbjainak, különösen a kortárs és progresszív magyar konyha terén. Az idei kiadvány is tükrözi azokat a változásokat és innovációkat, amelyek a hazai éttermekben zajlanak.
A Top 10+1 Kortárs Magyar Konyha kategóriában szereplő éttermek a hagyomány és az innováció harmonikus egyensúlyát képviselik. Ezek az éttermek a magyar konyha klasszikus ízeit modern megközelítéssel ötvözik, és így nyújtanak egyedi kulináris élményeket. A Top 10 Progresszív Magyar Konyha listán pedig olyan éttermek kaptak helyet, amelyek a gasztronómia határait feszegetik, bátran használják a legfrissebb technikákat és a különleges alapanyagokat, hogy egyedülálló, avantgárd ételeket kínáljanak.
Íme a Dining Guide Top100 Étteremkalauz jellemzése a Top10+1 kortárs magyar konyha, ill.
progresszív magyar konyha kiemelkedő szereplőiről:
Szaletly
A Stefánia úton, Zugló kapujában található a Szaletly Vendéglő és Kert. Az étterem újító szemléletű gasztronómiáját az ismert és elismert Bernát Dániel séf jegyzi. A kortárs magyar irányzat jegyében a konyha következetesen nyúl a hazai éttermi kultúra emblematikusnak számító ételeihez. Bernát Dániel egyedi, progresszív konyhai látásmódja példaértékű, jól értelmezhető ételekben valósul meg.
21 A Magyar Vendéglő
Az étterem koncepciója már több mint egy évtizeddel ezelőtt a békebeli magyar konyha kortárs bemutatását tűzte a zászlajára abban az időben, amikor ez még nem volt divatban. A 21 szűkre vett étlapja csupa hazai klasszikust kínál, esetenként fine bistro stílus elemek megoldásaival, a hely koncepciójához igazodó, az új hazai gasztronómiát jellemző modern konyha technológia használatával, de minden esetben nagyon közérthető módon.
Erhardt – Sopron
Sopron és Északnyugat-Magyarország egyik legfontosabb és legszerethetőbb étterme az Erhardt. Az étterem motorja Erhardt Zoltán, aki folyamatos újító, jobbító szándékkal fejleszti az éttermet. A nagyon szerethető étterem gondolkodásmódja és kínálata nagy változáson ment keresztül az elmúlt időszakban, egy szűkebb, a kortárs modern konyhai stílusnak megfelelő étlappal és ennek is köszönhetően egyre jobb minőséggel várják vendégeiket. Nekem ők nagyon bejönnek mindig!
Kistücsök – Balatonszemes
A több mint három évtizedes múltra visszatekintő, családi vállalkozásként működő legendás balatonszemesi étterem, a Kistücsök folyamatos átalakuláson és megújuláson ment át az elmúlt években. A hétvégénként működő „Séfszoba” elnevezésű gourmet éttermi koncepció keretében látványkonyhában készülnek el az ételek. A Kistücsök konyhája már évtizedek óta a környéken termő alapanyagokra és modern technológiákkal készülő magyar fogásokra támaszkodik. És köszi Balázs, amit már nagyon régóta teszel folyamatosan a magyar gasztronómiáért!
Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
A korábbi A Konyhám Balatonfenyves nagy strandján írt sikersztorija Fonyódon folytatódik étteremként. A koncepció és mottó szerint „Egy hely mindenkinek!”, amihez a konyhát irányító Szikra Gabriella séf személyisége és újító felfogása nagyban hozzájárul. Az izgalmas fine bistro magas minőséget képvisel, a hagyományos ebédek és vacsorák mellett „főzz a séffel” esteket is tartanak, amikor a vendégekkel közösen készítik el a fogásokat, majd pedig közösen fogyasztják el azokat.
Mi A Kő – Köveskál
Köveskálon, a Káli-medencében Márványi Katalin és Trombitás Tamás tulajdonos házaspár vezeti a sokoldalú Mi A Kő-t, ami egyszerre borbár, étterem, vendégház, galéria, kávézó – tehát minden egyben, amit egy Balaton-környéki napon kívánhat az ember. A konyháról modern bisztró stílusú ételek kerülnek ki, amelyek mindig a szezonalitásra, illetve a helyi ős- és kistermelők portékáira épülnek.
Öreg Prés – Mór
Az évtizedes múltra visszatekintő egység konyháját az utóbbi években tulajdonos-séfként jegyzi Volenter István, a magyar vidéki gasztronómia egyik legelismertebb alakja. Az Öreg Prés a magyar hagyományokra építő, de modern felfogású konyháját regionális alapanyagokra és termelőkre támaszkodva jeleníti meg. A jó érzékkel összeállított étlap a séf kortárs gasztronómiai elképzeléseit reprezentálja.
Remma’s Bisztró
A Remma’s friss, kreatív szemléletű gasztronómiai koncepcióját egy tehetséges séfpáros, Császár András és Szabó Gábor határozza meg. A magyar hagyományokra épített újító szemléletű konyhai stílus nagyon jó színvonalon teljesít. A konyha a rövidre fogott bisztró kínálata a magyar klasszikus konyhák jól ismert fogásait fogalmazza meg az újhullámos elképzeléseik szerint, jól érhető módon prezentálva. Rosenstein Vendéglő
A Rosenstein családi vendéglő, a kifejezés leghagyományosabb értelmében, legendás vendégszeretettel, köszönjük mi is nekik. A hely önazonos maradt az évek során: a hazai gasztronómiát reprezentáló étlapon a klasszikus magyar és a közép-európai, zsidó konyha tradicionális és fúziós fogásai sorakoznak, amelyeket közérthető módon, magas színvonalon készítenek el.
Sauska 48 – Villány
A Sauska 48 a magyar konyha kortárs irányzatát képviseli, Bicsár Attila séf finom megoldásaival, szenzitív megközelítésével kiegészítve, és az étlap igyekszik érzékenyen követni a szezonális alapanyag kínálatot és a környékbeli termelők lehetőségeit. Az ételeket természetesen tokaji és villányi Sauska borok kísérik, de a borlap kiegészül egy nagyon egyedi, Magyarországon egyedülálló szekcióval is, a világ legmagasabbra pozícionált pincészeteinek legszebb évjárataival.
Stand25
A főváros legmegbízhatóbb bisztrója a főleg a hagyományos magyar gasztronómiára építő, de kortárs szellemű, dinamikus ízekkel operáló Stand25. A Szulló Szabina és Széll Tamás fine dining koncepcióját képviselő Stand brandnek ez a fesztelen, könnyen értelmezhető étterme. A Stand25 gasztronómiai
látásmódját az „egyszerűség” és a minőség határozza meg, de még annyit mesélhetnénk a csodás helyekről, de inkább itt a tuti lista:
Top 10+1 kortárs magyar konyha 2024-ben a Dining Guide Top100 Étteremkalauza szerint:
Szaletly
21 A Magyar Vendéglő
Erhardt – Sopron
Kistücsök – Balatonszemes
Konyhám Stúdió 365 – Fonyód
Mi A Kő – Köveskál
Öreg Prés – Mór
Remma’s Bisztró
Rosenstein Vendéglő
Sauska 48 – Villány
Stand25
Top 10 progresszív magyar konyha 2024-ben a Dining Guide Top100 Étteremkalauza szerint:
Salt Budapest
Alkimista Kulináris Műhely – Szeged
Góré – Kisharsány
Iszkor – Mályinka
Lokal47 – Kéthely
Pajta – Őriszentpéter
Rutin – Budaörs
Csopaki Resti By Laurel – Csopak
St. Andrea Étterem és nem utolsó sorban:
Villa Kabala - Szigliget
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: