A londoni Chinatown története
A londoni kínai negyedek története:
Londonban a Shaftesbury Avenue-tól délre, a Soho hírhedt negyedében, mégis elkülönülve tőle, találhatjuk Chinatown-t, mely helyet ad rengeteg kínai étteremnek, pékségnek, cukrászdának és mindenféle üzlethelységnek.
Az első kínai munkások a Kelet-Indiai Társaság alkalmazásában kerültek Londonba, ahol először a Limehouse kikötőben kerültek elhelyezésre. A Limehouse kikötő környéke igazi multikulturális keveredés volt már az 1700-as években is, akárcsak a mai London. Írek, indiaiak, portugálok, kínaiak, skandinávok is éltek a területen.
Limehouse kikötő 1872-ben. Kép forrása: Getty Images
Az itteni kínai negyed egészen 150 évig volt jelen, azonban ma már luxus jacht kikötővé változott. Itt találhatjuk Gordon Ramsay egyik híres éttermét is. Limehouse-ban a gőzhajók megjelenésével és Hong Kong brit gyarmatosításával tovább nőtt a kínai hajósok száma.
A Limehouse az 1900-as évekre hírhedté vált: a bordélyházakat, szerencsejátékházakat és ópiumbarlangokat egzotikus és züllött nyomornegyedeként ábrázolták a hollywoodi filmekben és könyvekben. Ilyen volt a Limehouse Nights (1916) című film is, mely a bűnözés és a társadalmi nélkülözés világaként mutatták be Limehouse-t. Nyilvánvalóan mindez a bemutatás túlzásnak bizonyult és csupán a londoni közösség szórakoztatására irányult.
Limehouse kikötői ma. Kép forrása:originalpickaxe
A Limehouse dokkjai az 1930-as években hanyatlásba kezdtek, és a 2. világháború során le is bombázták azokat. A helyi kínai lakosságnak új otthont és megélhetést kellett keresnie a háborút követően. Az 1950-es években Soho elég lepukkant negyednek számított, ezért a bérleti díjak is meglehetősen olcsónak számítottak. A kínai és más londoni bevándorlók kaptak az alkalmon és élve a lehetőséggel Sohóban találták meg új lakóhelyüket.
Mivel Soho a város közepén helyezkedett el, így a britek is gyakran látogatták a környéket, főként a katonák. A különböző konyhák kipróbálása bevett szokássá vált a londoniak körében, és az igények kiszolgálásának érdekében egyre több kínai étterem nyílt a kerületben. Ezek az éttermek főként a Gerrard Streeten nyíltak, és itt vált jelenséggé a „kínaiba járás” a londoniak körében.
Soho pirossal és a Chinatown. Kép forrása: www.traveltipsandpictures.com
Hong Kongból az 1950-es és 60-as években egyre nagyobb számban érkeztek munka és jobb élet reményében Londonba. Első számú célpontjuk a Gerrard Street éttermei voltak, hiszen angol nyelvtudás nélkül is el tudtak helyezkedni a helyi kínai éttermekben.
Az 1980-as évekre a környék nyüzsgő központtá vált, éttermek, üzletek, bárok, szalonok… mindent meg lehetett találni Chinatownban. A londoni vezetés az áramló embertömeg miatt sétálóutcává változtatta a kínai negyedet, valamint elhelyezte a mai napig is meglévő kaput és kőoroszlánokat.
A híres kapu, amely a kínai negyedet őrzi. Kép forrása: Dietmar Rabich
Nehéz választás: hol együnk Chinatownban?
Különböző árkategóriák és több, mint 80 étterem közül választhatunk, ha a londoni kínai negyedet szeretnénk étkezésünk helyszínévé választani. Először is érdemes kantoni ízeket választani, hiszen az 1950-es években alapított Chinatown első éttermei is a kantoni konyhát képviselték. Kantoni konyhát visz például a The Eight Restaurant, amit nekem is volt szerencsém kipróbálni és bátran ajánlom!
Hagyományos kantoni snack-kóstoló tál, The Eight Restaurant. (Saját kép)
Hong Kong stílusú francia toast kenyér, leöntve vaníliás krémmel, The Eight Restaurant. (Saját kép)
Ha valami élményt keresünk, de nem szakadnánk el az ételektől, a hot pot a megfelelő választás. A hot pot, magyarul „forró fazék” egy étkezési forma Kínából, melynek lényege, hogy az asztaltársaság egy forró alaplevet ül körbe, ahol saját maguk sütik meg az előre kikészített húsokat, tofut, gombócokat, különféle alapanyagokat. Általában van egy csípős és egy nem csípős alaplé, melyben főzhetünk.
A hot potozásnak van egyfajta közösség formáló ereje is, hiszen mindenki egy közös edényben főz, az alaplevekben, ami az asztal közepén található. A különböző féle alapanyagoknak köszönhetően mindenki tud találni valamit, amit szívesen fogyasztana. Mi erre az alkalomra a Haidilao Hotpot éttermet választottuk, ahol mind a kiszolgálás, mind pedig az ételek kiválóak voltak.
Alapanyagok a hot pothoz, négyféle alaplével, Haidilao Restaurant. (Saját kép)
Ezen kívül persze rengeteg éttermet találhatunk még, akár fine dining vagy más ázsiai konyhák szempontjából is. Tehát, ha Londonban járunk mindenképp érdemes egy ebédet/vacsorát a Gerrard Streeten tölteni és immár a történelem tudatában elfogyasztani a hagyományokon alapuló ételeket.
Kis kitekintés a magyar Chinatownra
Bizony Magyarországon is találhatunk, ha nem is egy egész kínai negyedet, de egy kisebb közösséget a Jegyenye utca környékén. A Duna Panda áruház közelében több étteremben próbálhatunk különlegességeket, és akár egy hot potra is beülhetünk. Nyaranta pedig Chinatown Night Market néven nyílik meg az esti kis street food piac, ahol az éttermek kis bódékba kiviszik a legnépszerűbb fogásaikat és egy közös sátor alatt mi is elfogyaszthatjuk azokat. Persze a piacocska csak nyáron van nyitva, de ezeket az ételeket bármikor kipróbálhatjuk az éttermekben is.
A magyar Chinatown Terasz a Jegenye utcánál. Kép forrása: Telekom Spots
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: