A mezőgazdaság eredeti célja
“A mezőgazdaság azért van, hogy együnk.” - harmadik epizódunkban ehhez az alapvetéshez térünk vissza. De mit is eszünk, milyen minőséget és mennyiséget, és mit jelent mindezt előállítani és eljuttatni az asztalunkra? Sokan a mai napig nem vagyunk tisztában ezzel. Az már az előző epizódokból is kiderült, hogy a ma ismert mezőgazdasági gyakorlatok nem fenntarthatóak, 2050-re pedig két milliárd emberrel többet kell etetnünk a bolygón úgy, hogy közben a talaj termőképessége egyre csökken!
Vendégünk Szöllősi Réka, élelmiszerpolitikai elemző, az élelmiszer-kereskedelem nemzetközi szabályozási hátterének szakembere. Réka rendszerszinten foglalkozik az élelmiszer-ellátás kérdésével és évek óta testközelből figyeli az élelmiszer-előállítás fenntarthatóbbá tétele körül zajló vitákat.
Mit jelent az élelmezés szempontjából a fenntarthatóság? Mely résztvevők vannak a legnagyobb befolyással globális élelmiszer-rendszereink fenntarthatóbbá tételére? És vajon miért ekkora tabu még a mai napig is az élelmiszerről beszélgetni, milyen kulturális-társadalmi előítéletek kapcsolódnak hozzá? Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk a harmadik epizódból!
Médiapartnerünknek, a Jazzy Rádiónak köszönhetően Szöllősi Rékát a Millásreggeli október 17-i adásában is hallhatjátok, a podcast létrejöttéért pedig ezúton is köszönet az évad támogatójának, a Syngentának!
0 Hozzászólás:
Legyél te az első hozzászóló!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezni: